Daglicht is essentieel voor uw gemoed en uw gezondheid. Ook binnenskamers is licht een belangrijke voorwaarde voor een ‘gezonde’ woning. Maar hoe haalt u meer licht in huis als u weinig (grote) raampartijen hebt? Pas onze onderstaande tips toe.

Hoe licht binnentrekken in uw woning?

Er zijn heel wat manieren om een donker huis lichter te maken. De meest voor de hand liggende: extra (dak)ramen, lichtkoepels, -tunnels of -straten plaatsen. Toch hoeft u niet noodzakelijk structurele ingrepen te doen om meer licht in huis te brengen. Met de juiste materialen, kleuren en indeling komt u al een heel eind. We zetten de beste adviezen op een rijtje.

Ga voor glanzende materialen

Materialen zoals brons, koper, zilver, aluminium, staal … reflecteren het omgevingslicht waardoor ze uw interieur ophelderen. U kunt ze als accenten integreren: bronzen kranen, koperen lampen, inox werkbladen, noem maar op. Maar u kan evengoed glanzende materialen of afwerkingen toepassen op de basis van uw interieur. Denk aan een gepolierde vloer, glimmende kastenfronten of muren in hoogglansverf. Ook marmer is een fantastisch materiaal waarmee u licht binnentrekt en weerkaatst in uw woning. De luxueuze uitstraling krijgt u op de koop toe.

Speel met lichte of vrolijke kleuren

Wit is een klassieker die een kamer optisch groter doet lijken en waarmee u een ruimtelijk effect sorteert. Witte wanden en plafonds lichten een donkere ruimte ook letterlijk op. Combineer gerust wit én glans, bijvoorbeeld fonkelend witte metrotegels of zelliges in de badkamer of op de keukenwand. Liever geen wit? Overweeg dan andere heldere kleuren als accentmuur. Grijs is een van dé trends van 2021.

Laat meer licht in huis doorstromen

Baadt de ene ruimte in het licht terwijl de andere maar donker en somber oogt? Probeer dan om het licht zo min mogelijk te belemmeren. Dat kan met glazen deuren in plaats van volle. Zet zeker geen massieve elementen tussen de lichte en de donkere ruimte, en besteed ook aandacht aan uw ramen. Kies gordijnen die u helemaal kunt openschuiven zodat ze geen licht wegnemen. Hou uw vensterbanken vrij. En verwijder of snoei struiken en ander groen dat het binnenvallende daglicht hindert.

Haal meer (kunst)licht in huis

Besteed ook aandacht aan goede verlichting in huis. Een doordacht verlichtingsplan combineert functioneel licht met sfeer en uitstraling en wekt zo uw interieur tot leven. Hou de basisverlichting onopvallend en voeg bijzondere accenten toe met sfeerverlichting. Daarbij kunt u zowel het effect van de verlichting vooropstellen als het armatuur zelf. Een lichtplan opstellen is vakwerk. Als u van plan bent om uw interieur een make-over te geven, neem het dan mee op in het totaalplaatje.

Neemt u een architect onder de arm om uw nieuwe interieur vorm te geven of uw bestaande woning te herinrichten? Coraco Interiors voert alle plannen uit volgens de regels van de kunst. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.